Anemia – objawy, które powinny zwrócić Twoją uwagę

Anemia to niedobór czerwonych krwinek w organizmie. Jednym z głównych jej objawów jest uczucie słabości i szybkie męczenie się. W języku polskim występuje nawet powiedzenie „wyglądać anemicznie”, czyli blado i mizernie. Jakie są głównie przyczyny anemii? Jak rozpoznać jej objawy? Jak zapobiegać tej dolegliwości?
Anemia – co to za choroba?
Anemia to inaczej niedokrwistość – występuje wtedy, gdy liczba erytrocytów (czerwonych krwinek) spada poniżej normy, która dla dorosłych kobiet wynosi 4,2-5,4 mln/mm3, a dla mężczyzn 4,7-6,2 mln/mm3. Erytrocyty dostarczają tlen do poszczególnych komórek ciała. Gdy jakiś czynnik (np. niedobór żelaza) zakłóca proces produkcji czerwonych krwinek, ich liczba się obniża, a poszczególne narządy otrzymują zmniejszoną ilość tlenu z krwi.
Co może świadczyć o anemii?
Anemia powoduje zarówno zmiany w wyglądzie, jak i w samopoczuciu. Zastanów się, czy w ciągu ostatnich tygodni stale zauważasz u siebie objawy takie jak:
- blada skóra,
- przewlekłe zmęczenie,
- osłabienie,
- apatia,
- łamliwość paznokci i końcówek włosów,
- zawroty głowy,
- omdlenia.
Jeśli nie pomaga ani dłuższy urlop, ani popołudniowa drzemka to znak, że w Twoim organizmie dzieje się coś niedobrego. Oczywiście nie musi być tak, że zaobserwujesz u siebie lub u Twoich bliskich wszystkie oznaki anemii – wystarczy kilka z nich, aby skłoniło Cię to do skontrolowania stanu swojego zdrowia u lekarza.
Jeśli cierpisz na anemię, poszczególne narządy Twojego organizmu otrzymują mniej tlenu, niż jest im potrzebne do normalnego funkcjonowania – to dlatego odczuwasz ciągłe zmęczenie. O anemii może też świadczyć stale towarzyszące Ci uczucie zimna, brak tchu i płytki oddech oraz przyspieszone bicie serca. Są to naturalne konsekwencje niedotlenienia organizmu, których nie powinieneś bagatelizować.
Przyczyny anemii – nie tylko niedobór żelaza
Potencjalnych przyczyn anemii może być bardzo wiele. Zwykle są to sytuacje, które wiążą się ze znaczną utratą krwi (np. urazy i wypadki, zbyt obfite miesiączki u kobiet, krwotoki wywołane chorobami lub nawet hemoroidy, czyli krwawiące żylaki odbytu).
Najczęstszą przyczyną anemii jest jednak niedobór żelaza, który utrudnia proces produkcji nowych czerwonych krwinek. W takiej sytuacji lekarz może zalecić Ci wspomaganie się suplementami dostępnymi bez recepty (np. kapsułki Chela-Ferr, Ascofer, Biofer itp.). Podobnie jest w przypadku niedoborów witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Te składniki pomagają uzupełnić preparaty takie jak np. Witamina B12 Forte lub B12 Forte Bio-Complex.
Anemia zapisana w genach?
Powodem anemii mogą być również wrodzone wady związane z deficytem erytrocytów – zwykle choroby te mają podłoże genetyczne. Na całym świecie występuje około czterystu różnych rodzajów anemii. Najczęściej jednak niedokrwistość wynika z niedoboru żelaza lub witaminy B12.
Leczenie anemii
Internista skieruje Cię na morfologię, podczas której sprawdza się stężenie żelaza w surowicy krwi (tzw. hematokryt) oraz liczbę erytrocytów. Jeśli Twoim problemem są zbyt obfite miesiączki, konieczne może okazać się również badanie ginekologiczne. Leczenie anemii na ogół nie jest trudne i przynosi odpowiednie rezultaty. Polega ono na uzupełnianiu niedoborów witaminy B12 i żelaza. Lekarz może zalecić Ci również odpowiednią dietę i skierować na badania kontrolne.
Co jeść w czasie anemii?
Jeżeli lekarz stwierdził u Ciebie anemię, pamiętaj o zachowaniu prawidłowej diety, która pomoże odbudować niedobory czerwonych krwinek w organizmie. Pozytywny wpływ na ich produkcję mają produkty takie jak:
- nabiał,
- ryby,
- mięso (zawierają witaminę B12),
- rośliny strączkowe (źródło kwasu foliowego),
- pietruszka,
- szpinak,
- orzechy (np. laskowe, włoskie, nerkowca),
- suszone śliwki,
- brokuły,
- rzepa,
- kasza gryczana i jaglana,
- owoce morza (jako naturalne źródła żelaza).
Anemia – jak zapobiegać?
Podobnie wygląda profilaktyka anemii – wszystkie wymienione powyżej produkty powinny znajdować się w diecie osoby, która chce uniknąć tego schorzenia. W przypadku wegetarian i wegan ważna jest konsultacja lekarska, by dieta ta przyniosła pacjentowi jak najwięcej korzyści zdrowotnych, nie powodując skutków ubocznych związanych z brakiem witaminy B12, białka i żelaza.