Badanie poziomu cukru we krwi – jak cukier wiąże się z zawałem serca?

Udostępnij:
badanie poziomu cukru

Cukier to jeden z czynników wywołujący problemy z sercem. Szacuje się, że diabetycy 3 razy częściej borykają się z chorobą niedokrwienną niż osoby, u których cukier jest na prawidłowym poziomie. Jak zmniejszyć poziom cukru we krwi oraz ile wynosi norma?

Cukier a choroby serca

Nieodpowiedni poziom cukru w organizmie sprzyja rozwojowi choroby wieńcowej. Ta z kolei, poprzez zamykanie światła tętnic, prowadzi do choroby niedokrwiennej serca i do zawału.

Skąd u diabetyków choroba wieńcowa? Oczywiście, czynników podnoszących ryzyko zachorowania na tę chorobę jest bardzo dużo i mogą one nie mieć nic wspólnego z cukrem. Eksperci mówią jednak, że hiperglikemia sprzyja rozwojowi miażdżycy i zwapnieniu naczyń krwionośnych. Poza tym, w cukrzycy złogi miażdżycowe mają łatwość pękania i tworzenia zakrzepów, a stąd już prosta droga do zatorowości.

Zawał serca nie boli

Diabetycy często nie skarżą się na bóle towarzyszące chorobie niedokrwiennej, chociaż – jak wynika z badań wykonywanych przy innych okazjach – przeszli oni zawał. Takich przypadków jest 20% więcej wśród osób zmagających się z cukrzycą niż zdrowych. Zbyt późne wykrycie choroby niedokrwiennej i zawału uniemożliwia wdrożenie właściwego leczenia. Dlatego tak ważne jest, by diabetycy byli w stałym kontakcie z kardiologiem oraz wiedzieli, jak zmniejszyć poziom cukru we krwi.

Kto powinien przeprowadzić badanie poziomu cukru we krwi?

Systematyczne badanie poziomu cukru we krwi powinny wykonywać osoby, które ukończyły 45. lat, z nadwagą, nadciśnieniem, nieprawidłowym poziomem cholesterolu oraz jeśli w rodzinie wcześniej występowała cukrzyca.

Badanie poziomu cukru we krwi jest nieinwazyjne i nie wymaga specjalnych przygotowań. Ważne jedynie, by pobrać krew rano, przed posiłkiem i zanim wypijesz kawę czy herbatę. Wolno spożywać jedynie wodę.

Badanie poziomu cukru we krwi polega na lekkim i szybkim nakłuciu palca i umieszczeniu kropli krwi na pasku specjalnego urządzenia do pomiaru. Wynik znasz już po kilku sekundach.

Jaki powinien być poziom cukru we krwi?

W 2016 roku normy cukru we krwi zostały ustalone przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Są one inne dla dzieci, dorosłych oraz seniorów. Podzielono je również na dwie kategorie: prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i prawidłowy poziom cukru we krwi po posiłku. Co ważne, prawidłowy poziom cukru we krwi po posiłku powinien być odczytywany po 2 godzinach od zjedzenia.

Jaki powinien być poziom cukru we krwi właściwy dla Twojego wieku? Spójrz na poniższą tabelę.

Dzieci Dorośli Seniorzy
Prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo 70 – 100 miligramów na decylitr 70-99 miligramów na decylitr 80-140 miligramów na decylitr
Prawidłowy poziom cukru we krwi po posiłku 70-140 miligramów na decylitr do 140 miligramów na decylitr do 180 miligramów na decylitr

Jak zmniejszyć poziom cukru we krwi?

Przede wszystkim powinieneś zadbać o styl życia. Codzienna dawka ruchu jest koniecznością. Wystarczy krótka przebieżka lub spacer z kijkami do nordic walkingu. Pilnuj również wagi. Cukrzyca rozwija się bardzo szybko u osób, które cierpią na nadwagę.

Zmień jadłospis. Dodaj do niego warzywa takie jak: szpinak, pomidory, rzodkiewkę, ogórki, brokuły, sałatę, cebulę i cukinię. Węglowodany, które możesz przyswajać każdego dnia to: pieczywo razowe i pełnoziarniste, płatki owsiane, brązowy ryż, kasza pęczak. Ogranicz owoce i produkty, które w oczywisty sposób zawierają niezdrowe cukry proste takie jak słodycze, fast food czy tanie napoje owocowe.

W redukcji cukru i cholesterolu pomagają także preparaty z morwy białej, np. Morwa biała premium w kapsułkach dostępna w większości aptek. Można sięgnąć również po inne preparaty, np. Zuccarin w tabletkach zmniejszający wchłanianie cukru z pożywienia i Insulan wspierający prawidłowy metabolizm węglowodanów.

Udostępnij: