Bez recepty! Jak obniżyć cholesterol?

Udostępnij:
jak obniżyć cholesterol bez recepty

Jeśli członkowie Twojej rodziny chorują na serce lub mają problemy z układem krążenia, to sygnał, by zająć się własnym zdrowiem. Zbyt wysoki cholesterol może dotyczyć nie tylko osób starszych i otyłych, ale też młodych i obciążonych genetycznie. Wprowadź kilka zmian, by zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu LDL, który zwiększa ryzyko zawału, udaru oraz miażdżycy. Jak obniżyć cholesterol?

Jak obniżyć cholesterol i czym on właściwie jest?

Cholesterol to związek chemiczny obecny w każdej komórce Twojego ciała. W odpowiedniej ilości jest niezbędny do zachowania zdrowia. Uczestniczy on m.in. w powstawaniu hormonów oraz witaminy D. Cholesterol można podzielić na zły (LDL) i dobry (HDL), który wspiera transport cholesterolu LDL z naczyń krwionośnych do wątroby, gdzie jest rozkładany i końcowo usuwany z organizmu. Natomiast nadmiar cholesterolu LDL odkłada się w tętnicach, prowadząc do chorób serca i układu krążenia.

Cholesterol dzieli się też na pokarmowy (jego dzienna, bezpieczna dawka nie powinna przekraczać 300 mg) oraz endogenny, który Twój organizm produkuje samodzielnie. Robi to w takich ilościach, że nie musisz już uzupełniać go za pomocą diety. „Zły” cholesterol wzrasta, gdy Twoja dieta zawiera za dużo mięsa i produktów odzwierzęcych (głównych źródeł LDL). Zastanawiasz się, jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami? Co obniża cholesterol? Wbrew pozorom, nie jest to aż tak trudne zadanie.

Jak obniżyć cholesterol?

Zanim sięgniesz po leki przepisane przez lekarza, wprowadź dwie skuteczne metody na to, jak zbić cholesterol – ruch i dietę. W razie nadwagi lub otyłości, warto najpierw schudnąć z pomocą zbilansowanej diety odchudzającej – najlepiej skonsultowanej z lekarzem lub renomowanym dietetykiem. To często ich pierwsza porada i najprostsza odpowiedź na pytanie o to, jak obniżyć poziom cholesterolu.

Dieta redukcyjna brzmi banalnie, ale działa. Utrata 10 kg poprawi wyniki Twoich badań: zmniejszy średni poziom trójglicerydów o ok. 30%, „złego” cholesterolu LDL o ok. 15%, a jednocześnie zwiększy poziom cholesterolu „dobrego” o ok. 8%.

Co obniża cholesterol? Pomoc z apteki

Jak zbić cholesterol LDL na dobre, nie przechodząc na restrykcyjną dietę odchudzającą – jeśli nie masz nadwagi, a wyniki badań są za wysokie? Twoja broń również i w tym wypadku znajduje się na talerzu. Jeśli jesteś koneserem mięs, oznacza to ograniczenie Twojego ulubionego produktu do minimum. Nie musisz jednak całkowicie rezygnować z mięsa. Alternatywą dla tłustych steków, kotletów i wędlin z podrobów (w tym pasztetów i salcesonu) będą chude mięsa i wędliny. Wieprzowinę i wołowinę zamień na drób i cielęcinę. Jedz je bez skóry, bo gromadzi się pod nią dużo tłuszczu.

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (smalec, słonina, masło i mieszanki masła z margaryną) są zupełnie zakazane. Zamiast nich postaw na tłuszcze roślinne oraz te z ryb. Te ostatnie możesz też suplementować,  zażywając preparaty z kwasami tłuszczowymi omega-3 (np. Doppelherz Aktiv Omega3 Forte). Ponadto, w olejach roślinnych (głównie kukurydzianym, słonecznikowym i kokosowym) oraz oliwie znajdują się sterole. Substancje te przypominają cholesterol, dzięki czemu częściowo blokują jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprytnie zatem „oszukują” organizm i zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu.

Jak obniżyć poziom cholesterolu? Co jeszcze możesz jeść?

Co w takim razie jeść zamiast lub oprócz mięsa, skoro znacznie je ograniczasz? Polub tłuste ryby morskie – w tym makrelę, śledzie czy bogatego w kwasy omega-3 łososia. Sprawdzą się też dorsz, sola i halibut. Nabiał (sery, jogurty i kefiry) powinien mieć obniżoną zawartość tłuszczu. Jeśli chodzi o jajka, chcąc obniżyć poziom cholesterolu, ogranicz je do 1-2 tygodniowo. Jeśli wyniki są alarmujące, nie powinieneś w ogóle po nie sięgać.

Połowę Twojego talerza powinny stanowić warzywa. Owoce, nasiona i orzechy niech będą przekąską w ciągu dnia. Zrezygnuj z wysoko przetworzonych słodyczy i innych gotowych dań „instant”. Zawierają one utwardzone tłuszcze roślinne i tłuszcze trans, które wspierają syntezę cholesterolu w wątrobie (przez co trudno go wydalić).

Twoim sprzymierzeńcem, który pomoże pozbyć się nadmiaru cholesterolu, jest błonnik pokarmowy. Wiąże on cholesterol w jelitach i powoduje wydalanie go z kałem. Jedz pieczywo razowe, kasze z grubego przemiału, otręby oraz warzywa i owoce (głównie jabłka, które go dużo zawierają).

Używaj ziół i przypraw wspierających metabolizm i ograniczających wchłanianie tłuszczów, w tym: oregano, mięty, bazylii, cynamonu, goździków, kurkumy oraz majeranku. Dla osób z nadwagą świetna też będzie zielona i czerwona herbata, która, pita do każdego posiłku, pomoże zmniejszyć masę ciała.

Jeśli zastanawiasz się, jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami, z pomocą przyjdzie Ci też czosnek – możesz go stosować codziennie jako przyprawę, przygotowywać z nim np. warzywne pasty do chleba lub, jeśli przeszkadza Ci jego zapach, stosować w formie suplementu – np. Naturell Czosnek Forte. Preparaty tego typu są coraz częściej bezzapachowe.

Ruszaj (się) do walki z cholesterolem

Ćwicząc regularnie, poprawisz metabolizm, w tym pracę jelit i wątroby. Ruch powinien być dopasowany do Twojej kondycji i wydolności. Jeśli masz sporą nadwagę lub cierpisz na otyłość, najpierw wybierz się na EKG i skonsultuj z lekarzem, jaki sport będzie najodpowiedniejszy dla Twojego organizmu.

Na początek dobre będą codzienne spacery (nawet szybkim krokiem – do pracy, jeśli masz do niej 2-3 km), joga, nordic walking, a także pływanie czy modna ostatnio jazda na hulajnodze. Nie tylko schudniesz i poprawisz przemianę materii, ale też zmniejszysz dzięki temu stres, (który również wpływa na wzrost cholesterolu we krwi).

Udostępnij: