Czy kawa szkodzi na serce? Fakty i mity o wpływających na serce produktach

Udostępnij:
czy-kawa-szkodzi-serce-fakty-mity-o-wplywajacych-serce-produktach

Czy wiesz, że odpowiednia dieta pozwala dłużej cieszyć się zdrowym sercem i uniknąć problemów z układem krążenia? Na co dzień można spotkać się jednak z wieloma mitami dotyczącymi wpływu niektórych produktów i używek na serce. Które produkty faktycznie pomagają, a które szkodzą?

Zielona herbata a serce

W ostatnich latach zielona herbata zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Wiele osób pokochało nie tylko jej smak, ale również prozdrowotne właściwości: zwłaszcza te, które wspomagają proces odchudzania. Zielona herbata została szczegółowo przebadana przez naukowców i dzięki temu wiesz, że odgrywa ona ważną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób serca i układu krążenia.

Japończycy – naród znany z długowieczności – potwierdzają, że 3-4 filiżanki tego napoju wypijane codziennie mogą przedłużyć życie nawet o 3-4 lata! Zakres działania zielonej herbaty jest bardzo szeroki. Herbata łagodzi napięcia emocjonalne (które z reguły powoduje wzrost ciśnienia tętniczego), obniża ciśnienie krwi oraz poziom „złego” cholesterolu LDL. Ponadto zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów.

Pamiętaj, że jeśli regularnie przyjmujesz leki, przed rozpoczęciem picia zielonej herbaty skonsultuj ten fakt z lekarzem. To ważne, ponieważ nie zawsze łączenie leków z działaniem zielonej herbaty przynosi korzyści dla zdrowia. Czasami powoduje to skutki uboczne. Jeśli jesteś w ciąży – bądź ostrożna i nie przesadzaj z ilością wypijanej herbaty.

Czystek i głóg – zioła wspomagające pracę serca

W czasach, gdy leki były znacznie droższe niż obecnie i trudno dostępne, ludzie znacznie częściej wspomagali się ziołami. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje głóg na serce, który rośnie w wielu miejscach, a z jego owoców robi się przetwory.

Każdy zielarz i farmaceuta wie, że głóg zawiera flawonoidy działające podobnie jak zielona herbata. Dzięki zawartym w głogu procyjanidom obniża się ciśnienie krwi. Głóg poprawia obieg krwi i zwiększa siłę skurczów serca. Stosuję się go również w leczeniu żylaków. Picie naparu z owoców głogu ma także działanie uspokajające.

Czystek to zioło wykorzystywane w profilaktyce przeziębień oraz nowotworów – roślina ta pozytywnie wpływa też na układ krążenia. Dzięki flawonoidom i polifenolom rozpuszcza on zakrzepy i zatory, poprawiając pracę organizmu w tym obszarze. Wystarczy pić go regularnie, zgodnie z zaleceniami lekarzy i farmaceutów.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Nie każdy lubi smak i zapach czosnku, ale nie można odmówić tej roślinie wszechstronnego działania prozdrowotnego. Nie tylko pełni on funkcję naturalnego antybiotyku i pomaga w walce z przeziębieniami, ale przede wszystkim zapobiega zawałom serca.

Czosnek zawiera allicynę – związek chemiczny złożony m.in. z siarki, który powoduje rozrzedzanie krwi, rozszerzanie się naczyń krwionośnych i obniżenie stężenia „złego” cholesterolu LDL we krwi. Niektórzy kardiolodzy zalecają spożywanie ząbka czosnku codziennie rano na czczo (oczywiście pod warunkiem, że masz zdrowy żołądek).

Kawa a serce

Wielu ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia od filiżanki kawy. „Mała czarna” pobudza ich do działania, poprawia koncentrację i podnosi ciśnienie. Warto jednak pamiętać, że zarówno kawa, jak i popularne napoje gazowane wypłukują magnez z organizmu. Zmniejsza to odporność na stres i podatność na choroby układu krążenia. Działanie kawy zauważysz zwłaszcza, gdy wypijasz więcej niż 2 filiżanki dziennie.

W trosce o serce warto skupić się na spożywaniu pokarmów i ziół bogatych w magnez (pomogą uzupełnić niedobory spowodowane piciem kawy). Częste dostarczanie organizmowi dużych ilości kofeiny wpływa też na zwiększenie się krzepliwości krwi. Zwiększa to ryzyko wystąpienia zawału serca. Jeżeli jesteś niskociśnieniowcem, możesz od czasu do czasu wspomagać się kawą. Pamiętaj jednak, że istnieje wiele alternatywnych metod podnoszenia sobie ciśnienia. Osoby z tendencją do nadciśnienia oraz żyjące w przewlekłym stresie powinny unikać napojów zawierających kofeinę.

Udostępnij: