Naturalna profilaktyka: kwasy omega-3 na serce

Serce to jeden z najważniejszych narządów w ludzkim ciele. W ostatnich latach coraz większy nacisk kładzie się na profilaktykę chorób serca i układu krążenia. Bardzo popularne są kwasy tłuszczowe omega-3, dodawane obecnie nawet do wysokoprzetworzonej żywności. W jaki sposób dbają one o Twoje serce i dlaczego są tak ważne? Poznaj ich działanie.
Zapobieganie chorobom serca i układu krążenia – czego unikać?
Gdyby w sondzie ulicznej zapytano przeciętnego Polaka, co wpływa na wzrost zachorowalności na serce i na choroby układu krążenia, z pewnością padłyby odpowiedzi takie, jak: papierosy, alkohol, narkotyki, brak ruchu oraz nadmiar mocnej kawy czy napoje gazowane z dodatkiem kofeiny.
Jak w takim razie zachować zdrowie? Tutaj odpowiedź byłaby jednoznaczna: ruszaj się! Sport wzmacnia serce, zaopatruje krew w tlen, a żyły i tętnice dzięki temu pozostają elastyczne i się nie zwężają. Istnieje też kilka roślin wspomagających pracę serca. Bioflawonoidy zawarte w aronii przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, a związki chemiczne wchodzące w skład czosnku (np. allicyna) mają działanie przeciwzakrzepowe.
Kwasy omega-3: co to takiego?
Ważną rolę w przeciwdziałaniu dolegliwościom związanym z układem krążenia odgrywają też kwasy tłuszczowe omega-3, czyli tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe oznaczone skrótami EPA (kwas eikozapentanowy), DHA (dokozaheksaenowy) oraz ALA (kwas alfa-linolenowy). Nie bez powodu są bardzo popularne – skala ich właściwości jest naprawdę szeroka.
Pomoc w sercowej sprawie
Kwasy omega-3 regulują ciśnienie tętnicze krwi. Hamują powstawanie zakrzepów w śródbłonku komórek mięśnia sercowego – kardiomiocytów. Rozrzedzają krew, co zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Dodatkowo, podnoszą one poziom „dobrego” cholesterolu HDL i jednocześnie obniżają parametry „złego” cholesterolu (LDL). Kwasy tłuszczowe możesz włączyć do diety zarówno w postaci posiłków, jak i gotowych, aptecznych suplementów.
Gdzie znaleźć kwasy omega-3?
Profilaktycznie lekarz zaleci Ci dawkę ok. 1-1,5 g kwasów omega-3 dziennie. Nie musisz łykać tabletek, są smaczniejsze sposoby na suplementację. Jeśli lubisz – sięgnij po ryby – im tłustsze tym więcej kwasów tłuszczowych w nich znajdziesz. Kupuj je ze sprawdzonych źródeł (wiele produktów może być przesolonych, co nie jest korzystne dla układu krążenia).
Ryba, tran, a może suplement z apteki?
Kwasy tłuszczowe znajdziesz też np. w daniach z ryb (np. w sushi) oraz w owocach morza
i kawiorze. Jeśli nie lubisz ryb, możesz spożywać tran (np. w formie tabletek, kapsułek lub płynnej, o przyjemnym, owocowym smaku). Robiąc zakupy, zwróć uwagę na ryby z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych.
Ryby bogate w kwasy omega-3 – lista zakupów:
- łosoś (1,8 g na 100g),
- sardynki (1,4 g na 100 g),
- makrela, śledź (1 g na 100 g),
- mintaj (0,9 g na 100 g),
- tuńczyk (0,7 g na 100 g),
- dorsz (0,1 g na 100 g),
- halibut (0,4 g na 100 g).
Kwas alfa-linolenowy w Twojej codziennej diecie
Kwas alfa-linolenowy znajdziesz też w innych pokarmach. Stosuj w kuchni takie produkty, jak np.: olej lniany, siemię lniane (najlepiej zmielone), orzechy – zwłaszcza włoskie i migdały, masło, pestki dyni oraz brokuły i zielone warzywa liściaste.
Kwasy omega-3: zadbaj o serce
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, a chcesz zadbać o serce, z pomocą przyjdą Ci gotowe suplementy diety, które uzupełnią niedobory kwasów tłuszczowych (zobacz). Zażywaj je jednak wyłącznie pod kontrolą. Do takich preparatów należy m.in. Doppelherz aktiv Omega3 Forte oraz NaturKaps Omega-3 Forte Serce w kapsułkach.
Sprawdzaj też regularnie ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu, szczególnie, jeśli wśród Twoich bliskich pojawiają się problemy z układem krwionośnym – gdy w grę wchodzi serce, stawka jest wysoka i zawsze lepiej „dmuchać na zimne”.